Банките в Европейския съюз увеличиха капиталовите си буфери и рентабилността през последната

...
Банките в Европейския съюз увеличиха капиталовите си буфери и рентабилността през последната
Коментари Харесай

Еврорегулатор настоя да няма щедри бонуси за банкерите

Банките в Европейския съюз усилиха финансовите си буфери и рентабилността през последната година, само че те не би трябвало да бъдат " прекомерно великодушни "  при изплащането на бонуси и дивиденти поради риска от ненадейно утежняване на пазара, предизвести Европейският банков орган (ЕБО). 

" Гледайки напред, банките трябва да бъдат готови при положение на утежняване на икономическите вероятности или при положение, че инфлационният напън се трансформира в по-нататъшно повишаване на лихвите ", разяснява регулаторът.

ЕБО настоя също кредитните институции да ревизират дали разпределят задоволително капитал за покриване на рисковете, свързани с eкологичните, обществени и управнически критерии (ESG). 

" Предвид несигурността, обвързвана с COVID-19,  банките трябва да поддържат рационални политики за систематизиране на капитала ",

Ще напомним, че регулаторите на Европейски Съюз ограничиха изплащането на дивиденти от банките в еврозоната към техните акционери през миналата година, вземайки предвид въздействието на ограничаващите Ковид ограничения върху стопанската система.

В България Българска народна банка одобри пакет от антикризисни ограничения за локалните банки, с които от тях бе изискана капитализация на цялата им облага за 2020-а и 2021 година.

Сега банките наваксват, отчитайки по-положителни резултати. Разглеждайки пазара на Стария континент като цяло, Европейският банков орган регистрира, че общите финансови равнища на банките се усъвършенстват. Но все пак към момента има европейски банки, които едвам покриват минималните финансови условия. Според ЕБО банките би трябвало да вземат поради, че положителните финансови равнища са постигнати чрез стимулиращите стратегии на ЕЦБ, които оказват съществено позитивно въздействие върху балансите на комерсиалните банки.

" Въпреки че рекомендациите на надзора по отношение на разпределението на дивиденти към този момент не са в действие, банките не би трябвало да следват прекомерно великодушни политики за дивиденти и назад изкупуване на акции “, препоръчват от ЕБО и допълват, че регулаторите и надзорните органи би трябвало да дават изясненост за това какъв брой бързо банките трябва да попълнят всички буфери, които са били употребявани по време на пандемията.

Високоплатените европейски банкери

, че през 2019 година 4 963 лица, работещи в банки в Европейски Съюз, са получили заплащане от над 1 милион евро. Тогава двама банкери, работещи в банки в България, подадат в тази ранглиста. Разбира се, те не са посочени поименно, нито е посочено кои банки съставляват. 

Близо 71% от банкерите с най-високи приходи се намират във Англия. Статистика обгръща Острова, защото по това време Англия към момента бе част от Европейския съюз. Ръст на най-високоплатените банкери обаче се следи в Германия, Франция и Италия.

От Европейския банков орган акцентират, че нарастването на банкерите с възнагражденията над 1 млн. лева се дължи частично и на преместването на дейностите от Англия в Европейския съюз поради Брексит. Повишението обаче се дължи и на добрите финансови резултати през тази година, както и продължаващото преструктуриране и консолидация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР